Tafelmanieren

Als je nog niet zo veel of nog nooit getafeld hebt, kun je nog even de regels nalezen.

Tafelen, hoe doe je dat? Als Unlimitedlid wordt iedereen bij de thuiswedstrijden ingedeeld om te jureren oftewel te tafelen. Dit betekent dat je samen met de scheidsrechters op een onpartijdige manier zorgt voor het goede verloop van de wedstrijd.

Het is het belangrijk dat er namens Unlimited bij wedstrijden een goede jury zit, die weet wat ze doet. Reden genoeg dus om hieronder een korte uitleg te geven over de belangrijkste dingen die je moet weten als je gaat tafelen.

Ten eerste: kom op tijd. Als je niet op tijd bent, gaat de wedstrijd niet door. Dit is dan een enorme teleurstelling voor je clubgenoten. En ook een verloren wedstrijd trouwens. Als je zelf thuis moet spelen, zou je ook enorm balen als de wedstrijd niet door kan gaan omdat je clubgenoten er niet zijn om te tafelen.

Ten tweede: de scheids is de baas. Hij beslist bijvoorbeeld of er gewisseld wordt, hoe hard je ook toetert. De scheidsrechter kan je wegsturen als je je taken niet goed doet.

Gebruik van het digitale wedstrijdformulier (DWF)

Vanaf dit seizoen worden de wedstrijden via het digitaal wedstrijdformulier met behulp van een tablet met de bond gecommuniceerd. Kom op tijd dan kan je oefenen met een demoformulier.

De wedstrijdtafel bestaat uit 2 personen: de Scorer en de Timer.

De Timer bedient de klok en het scorebord. Hij geeft ook de minuten door aan de scorer. Dat gebeurt nu per aflopende tijd. We beginnen met 10 minuten, als de klok gestart is, loopt de tijd in de tiende minuut. Als de klok op 9 staat loopt de tijd in de negende minuut enz. Hij assisteert de scorer ook met het signaleren van wissels en time-outs naar de scheidsrechters als hierom wordt gevraagd. Hij helpt de scorer met het bijhouden van de spelers die doelpunten maken. Het is belangrijk dat de juiste speler bij een event (gebeurtenis) op het formulier wordt ingevoerd.

De Scorer heeft de taak alle wedstrijdgegevens op het formulier via de wedstrijdtablet in te voeren. De wedstrijd kan pas beginnen als de legitimatie door de officials (scheidsrechters) is gedaan. De coaches zorgen ervoor dat de teamopgaves in het digitaal wedstrijdformulier zijn ingevoerd. Scheidsrechters en de juryleden worden door de wedstrijdsecretaris ingevoerd. De zaalwacht/wedstrijdsecretaris kan vóór de wedstrijd nog wijzigingen doorvoeren.

Zie ook: https://www.basketball.nl/nbb-organisatie/nieuws/sportlink daar staan alle handleidingen met betrekking tot het digitaal wedstrijdformulier.

Vooral bestuderen : https://www.basketball.nl/media/sportlink/Digitaalwedstrijdformulier-DeSnipers.pdf

 • In het midden van het formulier, wordt de stand aangegeven, het juiste kwart en de tijd ingevoerd. Ook zijn het aantal fouten en time-outs zichtbaar.
 • Wanneer een wisselspeler het veld inkomt, de speler even aantikken, hij wordt dan zwart ten teken dat hij gespeeld heeft.
 • Het is belangrijk dat de scores goed worden bij gehouden.
  • Een score wordt als volgt ingevoerd: speler – score- tijd (op ok drukken) mag ook in een andere volgorde. Score kan zijn: mis (bij een vrije worp) 1, 2 of 3 punten.
 • Om de fouten te registeren zijn er ook diverse knoppen: Soort fout -speler – tijd (via ok)
  • Soort fouten: PO: fout, uit zijlijn. P1: score zit, bonus. P2 twee vrije worpen. P3: drie vrije worpen.
  • De andere fouten hebben zware consequenties, alleen invoeren op uitdrukkelijke wens van de scheidsrechter.
 • Voor de time-outs zijn er speciale knoppen voor het uit- en thuisteam.
 • Er is een correctiemogelijkheid om een foutief ingevoerd event te verwijderen. Het betreffende event moet dan actief gemaakt worden en kan dan via de prullenbak verwijderd worden.
 • Na afloop van de wedstrijd nemen de scheidsrechters en de aanvoerders van beide teams de wedstrijdgegevens door. De aanvoerders wordt om akkoord gevraagd.
  • Er kan ook bezwaar worden aangetekend op het formulier, er is ruimte voor opmerkingen.
 • Na het akkoord kan de wedstrijd worden vastgelegd en doorgezonden naar de bond. Dit staat onderaan de keuzelijst van de wedstrijdkwarten.