Start basisscholen

Na een lange zomervakantie beginnen de scholen weer. Spannend voor alle kinderen die aan een nieuw schooljaar beginnen! Helaas gebeuren er in deze de tijd van het jaar veel ongelukken. 

Wat kunnen ouders doen om kinderen voor te bereiden op de fietstocht naar school?
Deze drie tips helpen wellicht als voorbereiding op het nieuwe schooljaar:

 1. Oefen de route. Vooral brugklassers en kinderen die naar een nieuwe school gaan, fietsen voor het eerst een nieuwe route. Terwijl de nieuwe school en nieuwe klasgenootjes ook al zo spannend zijn! Fiets de route daarom een paar keer samen en wijs onderweg op mogelijke gevaarlijke situaties.
 2. Afleiding onderweg. Als je kind een mobiel heeft maak dan afspraken over het gebruik daarvan in het verkeer. Door al fietsend berichten te lezen en daarop te reageren mis je hele stukken onderweg. Ook bellen leidt enorm af. Kortom: dat kun je beter niet op de fiets te doen. Het luisteren van muziek leidt nog het minste af, tenminste, als je niet steeds nieuwe nummers opzoekt. Je kunt bijvoorbeeld met 1 oortje in luisteren. En het helpt natuurlijk enorm als ouders hierin het goede voorbeeld geven.
 3. Zorg voor een veilige fiets. In de zomervakantie staat de fiets wel eens een paar weken stil. Daarom is het goed om een aantal zaken even te checken. Denk aan: Werken de remmen nog goed? Is de hoogte van het zadel en het stuur nog steeds goed afgestemd op de groeispurten waar je kinderen mee te maken hebben? En zit het krat of de mand nog stevig vast op de fiets?

Wat is nu het verschil met voor de zomervakantie? Toen fietsten kinderen vaak ook al zelfstandig naar school.
Het is na de rustige vakantieperiode en de Corona crisis sowieso weer even wennen aan meer auto’s en meer fietsers in het verkeer. Bovendien zijn scholieren na de vakantie extra opgewonden over het nieuwe schooljaar en willen ze geen vakantieverhalen missen van de vrienden met wie ze samen fietsen. Vaak denken ze dat ze alles nog kunnen, dat hen niets overkomt en schatten ze verkeerssituaties niet altijd even goed in.

Iets waar je als automobilist dus rekening mee moet houden. Wat kunnen zij doen om extra goed op te letten op weg naar werk?
Probeer zelf altijd rustig aan te doen en een beetje in de vakantiestemming te blijven. Dan ben je ook relaxter in het verkeer: je rijdt minder hard en je ergert je minder snel aan een scholier die op zijn telefoon kijkt of een onverwachte beweging maakt. Je doet dat simpel: gewoon iets eerder opstaan, een lekker ontbijtje eten en op tijd van huis vertrekken.

Maar het belangrijkste advies is: laat jezelf niet afleiden. Neem geen telefoon op in de auto en ga geen berichten lezen of schrijven. Make-up aanbrengen gaat veel beter thuis voor de spiegel en van ontbijten onderweg wordt je auto alleen maar vies. En als je niet per se die route langs een school hoeft te pakken, doe het dan ook niet. Dat zorgt voor minder drukte bij scholen en zo kom jij veilig op je bestemming.

Deel dit bericht
 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

24 aug 2020

Tijd

All Day

Next Event

Geen reacties